Suroviny (1 porcia): 150 g slávok, 100 g mladej jarnej zeleniny (baby mrkvička, kukurica, cuketa atď.), 1 pivo, 200 g paradajkovej omáčky, 10 g cukru, 10 g soli, 10 g korenia, 20 g bazalky
Čítať ďalej: Slávky s jarnou zeleninou na paradajkovej omáčke
Suroviny (6 osôb): Cesto: 1 téglik bieleho jogurtu, 175 g mäkkého masla, 175 g kryštálového cukru, 280 g hl. múky, 1 bal. prášku do pečiva, 4 vajcia, 1 PL postrúhanej pomarančovej kôry, tuk, múka, práškovým cukor
Postup: Mäkké maslo vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame vajcia šľaháme, až je zmes krémová. Múku zmiešame s práškom do pečiva, po častiach zapracujeme do zmesi, pridáme jogurt, pomarančovú kôru premiešame.
Suroviny: 6 bielkov, 200 g kryštálového cukru, 140 g hrubšie posekaných orechov, 110 g polohrubej múky 50 g čokolády na varenie
Suroviny: 250 g polohrubej múky, 250 g bryndze, 150 g masla, 1 žĺtok, 1 bielok, soľ, smotana
Postup: Múku zmiešame s maslom, žĺtkom, soľou, smotanou a vypracujeme hladké cesto. Rozvaľkáme ho na placku, ktorú potrieme 1/3 bryndze, preložíme ako lístkové cesto, necháme 30 min. odležať. Opakujeme 3 x. Cesto opäť rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm, nakrájame na tyčinky, potrieme bielkom, osolíme. Upečieme v rúre.
Suroviny (12 porcií): 1 okrúhly chlieb, 40 g hladkej múky, 250 ml mlieka, nastrúhaný muškátový oriešok, 2 natvrdo uvarené vajcia, sardelová pasta, 150 g šunky, plátkový syr, pečeňová paštéta, sardinky, mäkká saláma, soľ
Postup: Z okrúhleho chleba zo všetkých strán odrežeme kôrku. Mäkkú striedku rozrežeme na 6 rovnako hrubých plátov. Zo 40 g masla a 40 g hladkej múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme mliekom. Uvaríme hustejšiu kašu, odstavíme z ohňa. Osolíme, pridáme štipku postrúhaného muškátového orieška. Vychladnutú kašu prelisujeme (alebo prepasírujeme pomocou elektrického šľahača), primiešame na jemno postrúhané vajcia, pridáme 150 g zmäknutého masla, ochutíme sardelovou pastou a dobre vymiešame. Týmto krémom natrieme chlebové pláty (spodný iba po jednej strane). Na jeden z pomletých plátov uložíme nakrájanú šunku, na druhý plátky syra, na tretí pečeňovú paštétu, na štvrtý rozložíme sardinky (zbavené kostí). Na piaty poukladáme kolieska mäkkej salámy, prikryjeme posledným plátom. Tortu mierne stlačíme a potrieme zvyškom krému. Povrch ľubovoľne ozdobíme.
Strana 1 z 11