Suroviny: 2 kocky mäkkého tvarohu, 3 žĺtky, sneh z 3 bielkov, 250 g masla, 4 PL kryštálového cukru, 4 veľké postrúhané jablká, 50 g hrozienok, 1 balík širokých rezancov, 1/4 l mlieka, 2 balíčky škoricového cukru
Postup: Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme tvaroh, mlieko, polovicu rozpusteného masla. Rezance uvaríme podľa návodu, s jablkami, hrozienkami primiešame k tvarohovej mase, potom vmiešame sneh z bielkov. Pekáč vymastíme maslom, vylejeme naň zmes, posypeme ju škoricovým cukrom, pokvapkáme maslom, zapečieme v rúre.
Suroviny: 2 malé plechovky kukurice, 2 PL hladkej múky, 2 vajcia, soľ, korenie, štipka cukru, 150 g postrúhaného tvrdého syra, olej
Suroviny: 1 kg zemiakov, trochu soli, hladká múka
Postup: Uvarené menšie zemiaky v šupke po uvarení prelejeme studenou vodou, aby sa dali dobre ošúpať. Postrúhame alebo prepasírujeme najemno, zmiešame s hladkou múkou, troškou soli, vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na viac častí. Z každého ušúľame dlhé pásy, hrubé 1 cm, z nich odkrajujeme šúľance bobuľky dlhé 5 cm. Varíme ich 3 m v osolenej vode až vyplávajú na povrch, dierkovanu varechou ich vyberieme, polejeme rozpusteným maslom, premiešame. Pripravujú sa aj bryndzou, alebo praženice na orestovanej cibuľke.
Suroviny: 1 kg zemiakov, trošku soli, polohrubá múka, lekvár, 100 g maku, 3 kopcovité PL kryštálového cukru, 150 g masla
Suroviny (4 porcie): 400 g dlhých rezancov, 400 g tvarohu, 100 g cukru, 120 g masla, 80 g práškového cukru, 1 kyslá smotana alebo jogurt
Strana 9 z 11