Suroviny (na 8 porcií): 4 hrušky, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 1/2 l suchého vína, 150 g kryštálového cukru, kúsok ďumbiera, kúsok škorice, kúsok citrónovej kôry, 100 g horkej čokolády, 4 cl hruškovice, 2 polievkové sladkej smotany, 8 porcií vanilkovej zmrzliny

Postup: Hrušky olúpeme a ihneď ponoríme do citrónovej šťavy. Víno, cukor, ďumbier škoricu a citrónovú kôru uvaríme na sirup. Potom hrušky povaríme v sirupe 5 až 8 minút (podľa zrelosti) a necháme v ňom vychladnúť. Čokoládu polámeme na menšie kúsky, pridáme hruškovicu a smotanu a pri miernej teplote ju za stáleho miešania roztopíme nad vodným kúpeľom. Štyri taniere posypeme práškovým cukrom. Hrušky rozpolíme, vyberieme jadrovník a na každú polovicu nanesieme 1 kopček zmrzliny. Čokoládovú polevu premiešame a nalejeme na hrušky.