Suroviny (12 porcií): 1 okrúhly chlieb, 40 g hladkej múky, 250 ml mlieka, nastrúhaný muškátový oriešok, 2 natvrdo uvarené vajcia, sardelová pasta, 150 g šunky, plátkový syr, pečeňová paštéta, sardinky, mäkká saláma, soľ

Postup: Z okrúhleho chleba zo všetkých strán odrežeme kôrku. Mäkkú striedku rozrežeme na 6 rovnako hrubých plátov. Zo 40 g masla a 40 g hladkej múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme mliekom. Uvaríme hustejšiu kašu, odstavíme z ohňa. Osolíme, pridáme štipku postrúhaného muškátového orieška. Vychladnutú kašu prelisujeme (alebo prepasírujeme pomocou elektrického šľahača), primiešame na jemno postrúhané vajcia, pridáme 150 g zmäknutého masla, ochutíme sardelovou pastou a dobre vymiešame. Týmto krémom natrieme chlebové pláty (spodný iba po jednej strane). Na jeden z pomletých plátov uložíme nakrájanú šunku, na druhý plátky syra, na tretí pečeňovú paštétu, na štvrtý rozložíme sardinky (zbavené kostí). Na piaty poukladáme kolieska mäkkej salámy, prikryjeme posledným plátom. Tortu mierne stlačíme a potrieme zvyškom krému. Povrch ľubovoľne ozdobíme.