Suroviny: 600 g zemiakov, 300 g hladkej múky, ČL soli, niekoľko PL mlieka podľa potreby, 60 g masla, 200 g anglickej slaniny, pažítka, petržlenová vňať
Postup: Olúpané, v studenej vode umyté zemiaky najemno postrúhame, pridáme múku, soľ, mlieka toľko, aby vzniklo husté cesto, necháme ho chvíľu odpočinúť. Do väčšieho hrnca nalejeme vodu, dáme zovrieť. Časť cesta odoberieme na navlhčený drevený lopár, nožom odkrajujeme tenké kúsky, ktoré hádžeme priamo do vriacej vody. Hotové sú, keď vyplávajú. Vyberieme ich dierovanou lyžicou, prepláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať.
V pekáči roztopíme maslo, halušky v ňom opražíme. Slaninu nakrájame na tenké plátky, opečieme na panvici. Halušky, slaninu tanieri zdobíme bylinkami.