Suroviny (4 osoby): 300 g mletého hovädzieho mäsa, mlieko podľa potreby, 2 staršie žemle, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, 1/2 ČL provensálskych byliniek, strúhanka, olej, 6 paradajok, 100 g čiernych olív, 1 cibuľa, čerstvé bylinky
Postup: Nakrájané žemle prelejeme horúcim mliekom (100 ml), necháme zmäknúť. Mäso zmiešame s prelisovaným cesnakom, zmäknutými žemľami, vajcami, pridáme soľ, korenie, bylinky, zahustíme strúhankou. Zo zmesi vytvarujeme veľké guľky, obalíme v strúhanke, vypražíme na oleji. Paradajky, cibuľu nakrájame na plátky, dáme na tanier, posypeme olivami, dochutíme soľou, korením, bylinkami.
Podávame s fašírkami ako šalát.
Aby bola fašírka šťavnatá možno pridať k mäsu niekoľko PL tvarohu.