Je to špeciálna krupica z tvrdej pšenice.
Príprava: Kuskus dáme do hrnca, zalejeme horúcou vodou v pomere 1:2, premiešame, zakrytý necháme 10 m odstáť. Dá sa dusiť, marinovať, opekať atď.
Suroviny: 0,5 kg polohrubej múky, KL soli, 1 KL rasce, 1 prášok do pečiva, 2 veľké hrste kyslej kapusty, 2 PL bravčovej masti, trošku mlieka, slanina
Suroviny: 300 g instantnej plenty (kukuričnej kaše), 2 ČL soli, 20 g sušených lesných húb, 2 PL olivového oleja, 4 hrubo nakrájané strúčiky cesnaku, 600 g šampiňónov pokrájaných na plátky, 1 PL paradajkového pretlaku, 2 ČL sušeného tymianu, 50 ml červeného vína, 5 ČL brandy, soľ, čierne korenie, posekaná petržlenová vňať
Postup: Sušené vody zalejeme vriacou vodou, máčame 30 m. Do panvice dáme olej, opražíme cesnak, aj nakrájané šampiňóny, miešame 10 m, 50 ml zo sušených húb pridáme k šampiňónom. Namočené sušené huby pokrájame, s paradajkovým pretlakom, tymianom, vínom, brandy dáme do panvice, posolíme, pokoreníme, dusíme 20 m. Do väčšieho hrnca dáme 1/4 l vody, polentu, soľ, vyšľaháme, necháme zovrieť, na slabom ohni varíme 10 m, ozdobíme vňaťou.
Suroviny (4 osoby): 300 g kuskusu, 50 g sušených slivák, 20 g masla, 1 zväzok jarnej cibuľky, 500 g brokolice, 300 g mrkvy, 1 strúčik cesnaku, 3 PL oleja, 300 g hrášku, 3 PL citrónovej šťavy, 75 g mandlí, 150 g nízkotučného jogurtu, 200 g kyslej smotany, mleté biele korenie, soľ, kajenské korenie, zväzok pažítky
Suroviny (5 osôb): 5 hrubších plátkov bieleho chleba, 5 červených paprík, 2 vetvičky bazalky, 100 g koktailových paradajok, 250 g syra mozarella, 1 strúčik cesnaku, panenský olivový olej, červený vinný ocot, soľ, mleté čierne korenie
Strana 5 z 11