Suroviny: kg zemiakov uvarených v šupke, 250 g hrubej múky, soľ, 2 vajcia, 300 - 400 g bryndze, 130 g masla, 1 PL nasekaného kôpru
Postup: Uvarené, ošúpané zemiaky prelisujeme, s múkou, soľou, vajcami spracujeme na hladké cesto. Z cesta odkrajujeme rovnako veľké kúsky, dlaňou ich vyšúľame, uvaríme v slanej vode, posypeme bryndzou, polejeme malom, posypeme kôprom.
Suroviny: (4 osoby): 300 g hrubej múky, 125 ml mlieka, 10 g droždia, 1 vajce, 1 PL práškového cukru, štipka soli, čučoriedky
Postup: Múku v mise osolíme, v strede urobíme jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie, zalejeme trochou vlažného mlieka, necháme na teplom mieste, aby vykysol kvások. Pridáme vajce, vypracujeme tuhé cesto, zaprášime múkou, necháme kysnúť 1 h. Potom vykrajujeme malé kúsky, v dlaniach zaguľatíme, roztlačíme, naplníme čučoriedkami, dobre uzavrieme, necháme kysnúť 10 m. Gule varíme vo vriacej vode 3 m, obrátime a varíme 3 m.
Suroviny (4 osoby): 60 g piškót, 100 g mletého maku, 1 PL medu, 75 ml vlažného mlieka, 4 PL kryštálového cukru, 1 PL rumu, 300 g tvarohu, 1 PL masla, 2 PL citrónovej šťavy, 100 g strúhanky, vajce, 1 žĺltok, 2 PL práškového cukru, 2 PL mletého maku na posyp
Suroviny (4 osoby): 1 staršia žemľa, 80 ml mlieka, 1 malý uvarený zemiak, 80 g strúhaného syra, 2 vajcia, 1 PL polohrubej múky, 1 PL posekanej petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie
Suroviny (4 porcie): 70 g masla, 120 g strúhanky, 2500 g tvarohu, 3 vajcia, 100 1 PL parmezánu, 200 g petržlenovej vňate, 2 cibule, 1 PL maizeny, soľ, mleté čierne korenie, muškát. oriešok, 250 ml smotany na šľahanie, 50 ml bieleho vína, 250 ml vývaru, 1 žĺtok
Strana 3 z 11