Suroviny (20 kusov): 400 g polohrubej múky, 30 g droždia, 200 - 250 ml mlieka, 1 PL práškového cukru, 40 g masti, tuk na vymastenie plechu, 1 PL masti na potretie.
Plnka: 500 g bielej hlávkovej kapusty, 1 PL masti, 100 g prerastenej slaniny, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 1 ČL soli
Postup: Do misky preosejeme múku, pridáme rozdrobené droždie, mlieko, cukor, žĺtok, rozpustenú masť, soľ, vypracujeme cesto, necháme na teplom mieste vykysnúť.
Plnka: Na rozohriatu masť dáme najemno postrúhanú kapustu, osolíme, okoreníme, dusíme takmer domäkka. Pokrájanú slaninu na malé kocky opražíme, pridáme do kapusty, ešte chvíľu podusíme. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 8 mm, pokrájame ho na pravideľné štvorce, do ich stredu dáme kapustovú plnku, okraje spojíme, roztlačíme na placku. Na plech vymastený tukom poukladáme placky, potrieme roztopenou masťou, pečieme 30 minút pri 180 °C.
Suroviny (4 osoby): 125 g tvarohu, 6 PL mlieka, 6 PL oleja, 1 vajce, 1 ČL soli, 250 g hladkej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 250 g mletého mäsa, 2 papriky, 1 konzerva kukurice, 1 téglik kyslej smotany, 1 cibuľa, 50 g strúhaného syra, soľ, oregano, mleté čierne korenie
Suroviny: 1 kocka droždia, 4 ČL práškového cukru, 1 kg hladkej múky, 2 ČL soli, olej
Postup: Z droždia, 150 ml vlažnej vody, cukru urobíme kvások, necháme vykysnúť.
Suroviny (6 osôb): 125 ml rumu, 200 g hrozienok, 350 g staršieho chleba, 1 l mlieka, 100 g masla, 250 g kryštálového cukru, 5 vajec, kôra z 1 citróna, maslo, strúhanka
Suroviny: Cesto: 5 kg plhrubej či celzrnnej múky, 1 vajce, 2 - 2,5 dl vody, štipka soli.
Strana 7 z 11