Suroviny (10 - 12 kusov): Cesto: 4 vajcia, 4 PL teplej vody, 1 balíček vanilínového cukru, 200 g kryštálového cukru, 600 g pomletých orechov, 110 g hrubej múky, 1 kypriaci prášok, 30 g kakaa

Plnka: 1 väčší hruškový kompót, 1 šľahačková smotana (250 ml), 200 g kyslej smotany, 40 g pomletých orechov.

Na posypanie: 1 PL práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, pol lyžičky mletej škorice

Postup: Vajcia rozbijeme, opatrne oddelíme bielky od žĺtkov. K bielkom pridáme 4 PL teplej vody a vyšľaháme dotuha. Pridáme vanilínový a kryštálový cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Postupne pridáme žĺtky, pomleté orechy, preosiatu múku s kypriacim práškom a kakaom a opatrne vypracujeme cesto. Do tortovej formy (priemer 26 cm) vyloženej papierom na pečenie vylejeme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Z upečeného a vychladnutého cesta odkrojíme približne O,5 cm vrstvu, ktorú rozmrvíme do misky. Elektrická rúra 180, teplovzdušná 160 °C, plynová stupeň 3, čas pečenia 40 - 45 minút.

Plnka: Hrušky precedíme a necháme odkvapkať (hmotnosť po odkvapkaní by mala byť asi 445 g). Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a zmiešame s kyslou smotanou. Približne tretinu šľahačkovej zmesi natrieme natenko na tortu. Odkvapkané hrušky nakrájame na tenké plátky a poukladáme na šľahačkovú vrstvu. Pomleté orechy zmiešame s ormvinkami z cesta a spojíme so zvyškom šľahačky. Túto zmes navrstvíme na hrušky a posyopeme práškovým a vanilínovým cukrom zmiešaným so škoricou. Povrch torty ozdobíme štipkou škorice a na 2 hodiny ju vložíme do chladničky.