Suroviny: 600 g gaštanov, 1,5 dl prevareného mlieka, 200 g práškového cukru, 100 g čokolády, 80 g tuku, 5 žĺtkov, 5 bielkov, 150 g polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, tuk na vymastenie formy, marhuľový lekvár, 100 g čokoládovej polevy, 2 dl smotany na šľahanie, 1 vrecúško vanilkového cukru, 12 čokoládových gaštanov
Postup: Gaštany opláchneme, každý dvakrát narežeme, zalejeme horúcou vodou a 30 min varíme. Vodu zlejeme a po krátkom ochladení gaštany olúpeme. S horúcim mliekom, tretinou cukru a vanilkovým cukrom ich rozmixujeme. Ak je potrebné pridáme trochu mlieka. Čokoládu polámeme a na vodnom kúpeli roztopíme. Múku s práškom do pečiva preosejeme. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Mäkký tuk vyšľaháme s tretinou cukru a postupne pridávame žĺtky a čiastočne schladenú čokoládu. Z bielkov a zostávajúceho cukru vyšľaháme sneh. Do žĺtkovej hmoty vmiešame gaštanovú hmotu, múku a časť snehu. Zostávajúci sneh do cesta už iba veľmi zľahka primiešavame. Cesto nalejeme do formy, ktorú vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme. Vychladnutý korpus vyklopíme, potrieme lekvárom, polejeme polevou, ktorú rozotrieme a necháme stuhnúť. Pred podávaním tortu ozdobíme smotanou vyšľahanou s vanilkovým cukrom a ozdobíme čokoládovými gaštanmi.