Suroviny: 3/4 l vody, lyžica cukru, štipka soli, 30 g masla, 300 g krupicovej múky, 4 vajcia, trochu citrónovej kôry, 4 lyžice rumu, polovica balíčka prášku do pečiva, balíček vanilkového cukru

Postup: Do vody dáme cukor, soľ, maslo a uvedieme do bodu varu. Za stáleho miešania prisýpame múku a varíme tak dlho, kým sa cesto nezačne oddeľovať od varešky a nádoby. Preložíme ho a vymiešame do vychladnutia. Potom pridáme vajcia, postrúhanú citrónovú kôru, rum, prášok do pečiva, vanilku a miešame ďalšiu štvrť hodinu. Z pripraveného cesta lyžicou vykrajujeme šišky, ktoré vypražíme na rozpálenom tuku. Šišky necháme odkvapkať, posypeme práškovým cukrom a podávame so zaváraninou.