Suroviny (4 porcie): 500 g čerstvých húb (šampiňóny, kuriatka atď.), 2 PL masla, 2 PL oleja, 280 g ryže, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml bieleho vína, 50 g tvrdého syra, 1 zväzok cibuľky, 250 g mascarpone, 1 PL Vegety, štipka korenia adžika, štipka mletého korenia, strúhaný syr, bylinky, listy šalátu na ozdobenie
Postup: Očistené, opláchnuté huby nakrájame na menšie kúsky. Na roztopenom masle na panvici osmažíme. Vo väčšom hrnci opražíme na oleji ryžu do sklovita, zalejeme zeleninovým vývarom, vínom, pod pokrievkou dusíme 20 min. Sýr nastrúhame najemno, očistenú cibuľku nasekáme nadrobno. Do hotovej ryže vmiešame huby, syr, cibuľku, mascarpone, podľa chuti Vegetu, adžiku, mleté korenie.
Rizoto prehrejeme, na tanieroch posypeme strúhaným syrom, ozdobíme bylinkami listami šalátu.