Suroviny: Cesto: 5 kg plhrubej či celzrnnej múky, 1 vajce, 2 - 2,5 dl vody, štipka soli.
Plnka: hrsť sušených hríbov, 0,5 kg kyslej kapusty, 1 cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, olej, slanina
Plnka 1: V slanej vode uvaríme sušené huby (dubáky, kozáky, suchohríby), uvarené scedíme, vývar z nich dáme do kapusty, dusíme, až sa voda odparí. Kapusta má mať peknú hnedú farbu. Na mäsovom mlynčeku zomelieme hríby a kapustu, vzniknutú masu dusíme 5 - 10 min na oleji, na ktorom sme osmažili 1 nakrájanú cibuľu, dochutíme čiernym korením, soľou.
Plnka 2: Čerstvé huby (akákoľvek zmes)a cibuľku podusíme na oleji (bez kapusty), dochutíme čiernym korením, soľou.
Postup: Z múky, vajca, vody urobíme cesto, rozvaľkáme ho na tenký plát, špeciálnou formičkou na pirohy vyrežeme kolieska, ktoré plníme plnkou, pomocou formičky spojíme do tvaru polmesiačikov. Pirohy uvaríme v slanej vode (hneď po vhodení ich treba odlepiť od dna drevenou lyžicou), varíme 10 min.
Na tanieri polejeme roztopenou slaninou.