Suroviny /46 osôb/: 1 kg jelenieho stehna, 150 g slaniny, 300 g mrkvy, 150 g zeleru, 150 g cibule, nové korenie, rasca, 50 g horčice, 2 dl octu, 2 dl citr. šťavy, 50 g kryšt. cukru, bobkový list, 1 g borievok, 4 dl sl. smotany
Postup: Očistené, umyté mäso prešpikujeme slaninou. Na horúcom oleji ho okorenené orestujeme z každej strany, vyberieme odložíme do výpeku dáme na kocky nakrájanú cibuľu, zeler, mrkvu, restujeme do kašovitej hmoty, pridávame bobkový list, borievky, horčicu, rascu, cukor, zamiešame, zalejeme vývarom /vodou/. Mäso dáme do toho to vývaru, varíme 2 h domäkka. Po uvarení mäso vyberieme, nakrájame na rovnomerné porcie. Omáčku dochutíme citr. šťavou, octom, soľou, korením cukrom. Potom ju rozmixujeme, prepasírujeme. Do hotovej omáčky prilejeme smotanu, rozmixujeme, varíme 20 min.
Príloha: karlovarská knedľa, brusnicový alebo jarabinový kompót.