Suroviny /46 osôb/: 1  kg jelenieho stehna, 150 g  slaniny, 300 g mrkvy,  150 g  zeleru, 150  g cibule,  nové korenie,  rasca, 50 g horčice, 2 dl octu, 2 dl citr. šťavy, 50 g kryšt. cukru,  bobkový list, 1 g borievok, 4 dl sl. smotany

Postup: Očistené, umyté  mäso prešpikujeme  slaninou. Na horúcom oleji ho okorenené orestujeme z každej strany, vyberieme odložíme do výpeku dáme na kocky nakrájanú cibuľu, zeler, mrkvu, restujeme do kašovitej hmoty, pridávame bobkový list, borievky, horčicu, rascu, cukor, zamiešame, zalejeme vývarom /vodou/. Mäso dáme do toho to vývaru, varíme 2 h domäkka. Po uvarení mäso vyberieme, nakrájame na rovnomerné porcie. Omáčku dochutíme citr. šťavou, octom, soľou, korením cukrom. Potom ju rozmixujeme, prepasírujeme. Do hotovej omáčky prilejeme smotanu, rozmixujeme,  varíme 20 min.

Príloha: karlovarská knedľa, brusnicový alebo jarabinový kompót.