Suroviny (na 1 plech): Cesto: 100 g mäkkého masla, 200 g hladkej múky, 40 g kryštálového cukru, štipka soli, 1 žĺtok, 2 PL rumu.
Plnka: 2 jablká, 6 zrelých hrušiek, 1 citrón, 5 PL hruškovej šťavy z kompótu, na hrot noža škorice a mletých klinčekov, 25 g posekaných nesolených pistácií, tuk
Postup: Do misy dáme maslo, múku, cukor, soľ, žĺtok, rum, krátko premiešame, spracujeme pomocou ručného šľahača. Cesto miesime ešte rukami, až sa leskne. Prikryjeme ho fóliou, na 30 min dáme do chladničky. Ošúpané 2 hrušky, obe jablká zbavíme jadrovníkov, nakrájame na kúsky, povaríme so šťavou z citróna, hruškovou šťavou, škoricou, klinčekmi 20 min na kašu. Rúru vyhrejeme na 200 °C, tortovú formu vytrieme tukom. Cesto rozvaľkáme na plechu veľkosti formy, dáme do formu, okraje vytiahneme do výšky 3 cm. Dno cesta potrieme ovocnou kašou, pečieme 290 min. Zvyšné hrušky ošúpané zbavené jadrovníkov pokrájame na plátky, ozdobne rozložíme na koláč. Posypeme pistáciami, pečieme 15 min.