Suroviny (1 tortová forma): 3 zrelé hrušky, 150 g černíc, 150 g kryštálového cukru, 1 ČL citrónovej šťavy, 120 g mäkkého masla, 2 ČL postrúhanej pomarančovej kôry, štipku soli, 2 vajcia, 180 g polohrubej múky, 1 ČL kypriaceho prášku, 1 - 2 PL mlieka, maslo

Postup: Rúru vyhrejeme na 180 °C, boky formy potrieme maslom, dno vyložíme papierom na pečenie. Ošúpané hrušky rozpolíme, odstránime jadrovníky. V panvici skramelizujeme 50 g cukru s citrónovou šťavou, karamel prelejeme do formy. Hrušky poukladáme reznou plochou do karamelu, do priestorov medzi nimi rozložíme prebraté umyté černice. V mise vymiešame na svetlý krém maslo a zvyšný cukor, pomarančovú kôru, soľ. Po jednom vmiešame vajcia. Na krém preosejeme múku s kypriacim práškom, vymiešame vláčne cesto, nalejeme ho na ovocie vo forme, povrch vyhladíme, pečieme 50 - 60 min. Ak cesto príliš tmavne, prekryjeme formu alobalom. Hotový koláč necháme chladnúť vo forme 10 min. Vyklopíme, podávame horúci.