Suroviny: Cesto: 120 g hladkej múky, 2 PL kryštálového cukru, štipka soli, 60 g studeného masla pokrájaného na kúsky.
Plnka: 600 g kyslastých jabĺk, 50 g hnedého cukru, 1 PL citrónovej kôry, 30 g hrozienok, 1/2 ČL perníkového korenia. Na podávanie: 250 g bieleho jogurtu, 1 PL medu, 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry
Postup: Na cesto zmiešame múku, cukor, soľ, rukami spracujeme kúsky masla, všetky suroviny mrvíme prstami, pridáme 1 - 2 PL studenej vody, spracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie , 30 min chladíme. Našúpané jablká zbavíme jadrovníkov, pokrájame na hrubšie dieliky. V panvici zohrejeme cukor s citrónovou šťavou, pridáme jablká, prikryjeme, chvíľu podusíme. Rúru prehrejeme na 220 °C, jablká vyberieme zo šťavy, necháme odkvapkať, šťavu odložíme. Dieliky jabĺk poukladáme do tortovej formy tak, aby sa prekrývali, hrozienka pridáme do šťavy s perníkovým korením, citrónovou kôrou, necháme vychladiť. Cesto rozvaľkáme na okrúhlu placku s priemerom 25 cm, položíme na jablká, okraje vsunieme medzi jablká a formu. Pečieme 20 min, upečený koláč chladíme vo forme 10 min, nožom oddelíme od okraja formy, vyklopíme na plochú misu tak, aby jablká boli navrchu. Jogurt zmiešame s medom, citrónovou šťavou, podávame ku koláču.