Suroviny (12 porcií):

Cesto: 250 g hladkej múky, 1225 g masla, 400 g práškového cukru, 1 žĺtok, štipka soli.

Plnka: Po 2 citróny, vajcia, 750 g tučného tvarohu, 250 g kyslej smotany, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 50 g škrobovej múčky

Postup: Preosiatu múku s maslom, štipkou soli premiesime, podľa potreby pridáme 1 - 2 PL studenej vody. Cesto zabalíme do fólie, na 1 h odložíme do chladu. Očistené citróny kefkou v horúcej vode osušíme, nastrúhame s nich kôru, potom vytlačíme šťavu. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Vychladnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, vyložíme na okrúhlu formu (priemer 29 cm), okraje zdvihneme do výšky 3 cm. Tvarohová náplň: Z vajec oddelíme žĺtky, bielky. Tvaroh premiešame s citrónovou šťavou, pridáme kyslú smotanu, mixérom vymiešame jemný krém. Vymiešame cukor, žĺtky, práškový, vanilínový cukor. Z bielkov ušľaháme sneh, rozložíme ho na krém. Prisypeme škrobovú múčku, opatrne premiešame. Tvarohovú masu nanesieme na cesto, povrch upravíme. Koláč upečieme, po vychladnutí ho rozrežeme na 12 kúskov. Ozdobíme šľahačkou, plátkom citróna.