Suroviny (pre celú rodinu): 300 g hladkej múky, 170 g rastlinného tuku, 130 g práškového cukru, štipka soli, 1 vanilkový cukor, po žĺtku, vajce, 1 kypriaci pr, 5 PL lekváru, 1 kg jabĺk, hrozienka, pomleté orechy na posypanie

Postup: Do múky pridáme tuk, cukor, kypriaci prášok, vanilínový cukor, žĺtok a celé vajce. Vypracujeme hladké cesto, necháme v chlade stuhnúť, rozdelíme na polovice. Jeden diel rozvaľkáme na hrúbku O,5 cm, pomocou válka preložíme na plech (25x35 cm/, potrieme tenkou vrstvou lekváru. Očistené jablká postrúhame, ochutíme vanilínovým a škoricovým cukrom (1 - 2 ČL/, primiešame trochu hrozienok. Jablká navrstvíme na cesto. Druhý diel cesta rozvaľkáme, ostrôžkou rozkrájame na úzke pásiky, ktoré uhlopriečne ukladáme na cesto, aby sme vytvorili pravidelnú mriežku. Potrieme bielkom, posypeme mletými orechmi. Dáme piecť do vyhriatej rúry (elektrická 200, teplovzdušná 180 °C plynová stupeň 3 - 4, čas pečeni 40 min). Ku koncu pečenia teplotu znížime. Keď sa mriežky začnú sfarbovať, koláč je hotový.