Suroviny: 250 g masla, 4 dl kryštálového cukru, 1 PL vanilínového cukru, 4 vajcia, 5 dl hladkej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 1 dl vody alebo koňaku (alebo oboje v pomere 1:1)
Postup: Maslo, cukor, vanilkový cukor vymiešame, pridáme jedno vajce za druhým, zakaždým premiešame. Pridáme múku alebo strúhanku, prášok do pečiva, vodu alebo koňak, vyšľaháme. Pripravené cesto vylejeme do okrúhlej, vymastenej, múkou alebo strúhankou vysypanej formy na tortu (2 l), ktorá sa používa na pečenie bábovky. Pečieme pri 175 °C 55 min. Potom koláč vyberieme na mriežku (aby teplota mohla unikať aj zospodu) necháme vychladnúť. Môžeme pridať šťavu z 1 citróna alebo pomaranča, pomarančovú kôru a vymeniť vodu za pomarančový džús.