Suroviny: Cesto: 100 g masla, 375 g polohrubej múky, 4 PL kryštálového cukru, soľ, 1 vajce, 150 ml mlieka, 42 g droždia

Plnka: 150 g maku, 120 ml mlieka, 3 PL kryštálového cukru, 2 ČL citrónovej šťavy, 1/2 ČL postrúhanej citrónovej kôry, 1/4 ČL škorice, 50 g posekaných mandlí, 1 bielok, 3 pevné kyslasté hrušky, 150 g marhuľového lekváru

Postup: Maslo zohrejeme a necháme vychladnúť. Dio misy preosejeme múku, dáme cukor a štipku soli. Vajce rozšľaháme a s maslom nalejeme na okraj múky. Droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku a dáme do misy. V miešači spracujeme lepkavé cesto. Necháme ho 30 m na teplom mieste kysnúť. Na plnku zomelieme mak, s mliekom ho dáme do hrnca, necháme zovrieť, za stáleho miešania varíme pri miernej teplote 15 min. Hrniec odstavíme, necháme vychladnúť, primiešame cukor, citrónovú kôru a šťavu, škoricu, posekané mandle a bielok. Na pomúčenej doske cesto ešte raz vymiesime, vyvaľkáme na obdĺžnik 30x45 cm a potrieme ho makovou plnkou. Hrušky ošúpeme, pokrájame na osminky, zbavíme jadrovníkov. Položíme vedľa seba aj na seba do stredu cesta. Cesto z dlhších strán trochu zavinieme. Dáme na plech na papier na pečenie, prikryjeme ho, necháme 10 min kysnúť. Pečieme 35 min pri 200 °C. Po u pečení potrieme prepasírovaným marhuľovým lekvárom.