Suroviny (na 100 kusov): 600 g hladkej múky, 500 g kryštálového cukru, 100 g medu, 5 vajec, 1/2 ČL NaHCO3 1 balíček vanilkového a 1 škoricového cukru, tuk na vymastenie, vajce na potretie
Na zdobenie: vlašské orechy, mandle, lieskové oriešky, hrozienka
Postup: Na stole spracujeme múku, cukor, med, vajcia, sódu bikarbónu vanilínový a škoricový cukor na husté cesto, ktoré by sa nemalo lepiť. Ak by sa lepilo, posypeme ho hladkou múkou a vyformujeme do tvaru bochníka. Cesto necháme 24 h. odležať v chlad. Ostatné cesto vyvaľkáme na doske posypanej hladkou múkou na hrúbku O,5 cm a formičkami povykrajujeme rôzne tvary. Medovníky poukladáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a ozdobíme orieškami. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 min. Upečené uložíme do tepla, aby ostali chrumkavé.