Suroviny: 2 malé kyslasté jablká, 50 g cukru, 20 g zmäknutého masla, 1/4 lyžičky mletej škorice, 30 g vlašských orechov, 2 žĺtky, 1/2 lyžičky strúhanej kôry chemicky neošetreného citróna, 2 lyžice mlieka, 200 g múky, 1 bielok, štipka soli, práškový cukor na posypanie
Postup: Jablká ošúpeme, vypichovačom odstránime jadrovník a pokrájame ich na kolieska hrubé asi 1 1/2 centimetra. Rúru vyhrejeme na 220 °C. Na dno formy poukladáme kúsky masla a dôkladne vymastíme aj kraj. Dno rovnomerne posypeme 20 g cukru a škoricou. Potom do nej poukladáme vedľa seba kolieska jabĺk. Jadrá vlašských orechov rozpolíme a vyplníme ním otvory koliesok jabĺk i medzery medzi jednotlivými kolieskami. V mise vymiešame žĺtok s 30 cukru, citrónovou kôrou na krém. Na to preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a všetko premiešame. Do bielka pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka zapracujeme do cesta. Cesto rovnomerne rozložíme na kolieska jabĺk. Koláč dáme do vyhriatej rúry na druhú priečku odspodu (teplovzdušná rúra 180 °C, plynová stupeň 3) a pečieme 35 až 40 min. Po vychladnutí koláč nožom uvoľníme od okraja formy a opatrne ho preklopíme na plochú misu. Posypeme ho práškovým cukrom a nakrájame.