Suroviny: 450 g polohrubej múky, osminu litra vlažnej vody, vajce, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru, 200 g cukru

Kvások: 30 g droždia, 2 lyžičky cukru, 1/8 vlažného mlieka

Plnka: pol šálky medu, lyžica citrónovej šťavy, 30 g posekaných pistácií, osmina litru vody

Postup: Múku preosejeme a do prostriedku urobíme jamku. Do nej rozdrobíme droždie rozmiešané s cukrom a mliekom. Kvások poprášime múkou a necháme pätnásť minút kysnúť na teplom mieste. Vlažnú vodu, soľ, citrónovú kôru a vajce vypracujeme s múkou a kváskom na cesto. Nesmie byť ani tuhé, ani riedke, malo by sa odlepovať od stien nádoby. Necháme ho kysnúť 50 min. na teplom mieste. Mokrou lyžicou vykrajujeme z cesta šišky a vyprážame v horúcom tuku.

Plnka: Cukor zmiešame s medom, vodou a citrónovou šťavou. Ohrievame za stáleho miešania, kým sa med neroztopí. Necháme ešte päť min. povariť. Sirup musí byť taký hustý, že na lyžici ostane po ňom povlak. Šišky natrieme horúcim sirupom a pistáciami.