Suroviny (4 porcie): 600 g sviečkovice, 70 g slaniny, soľ, mleté čierne korenie, 2 PL horčice, citrón, 75 g masla, 150 - 200 g koreňovej zeleniny (mrkvy), 2 bobkové listy, 4 zrnká čierneho korenia, mäsový vývar, 40 g hladkej múky, 2 dl šľahačkovej smotany, 2 dl kyslej smotany, kryštálový cukor, citrónová šťava alebo ocot
Postup: Odblanenú sviečkovicu prešpikujeme slaninkou, kúskom mrkvy, osolíme, okoreníme, opražíme so všetkých strán, vyberieme, odložíme do tepla. Na masle opražíme nastrúhanú koreňovú zeleninu, pridáme bobkový list, celé nové korenie, kúsok očisteného, pokrájaného citróna, 1 Pl horčice, cukru. Krátko restujeme, pridáme mäso, prikryjeme, dusíme, podlievame vývarom. Mäkké mäso vyberieme, šťavu zhustíme múkou rozmiešanou v mlieku, povaríme 20 min. Pripravenú omáčku rozmixujeme, pridáme obe smotany, ešte krátko povaríme, podľa chuti osolíme, osladíme, dochutíme citrónovou šťavou, nakoniec zjemníme maslom.
Mäso pokrájame, polejeme omáčkou, podávame s knedľou.
Namiesto sviečkovice možno použiť aj hovädzie stehno, ale dusenie bude trvať dlhšie.