Suroviny: 150 g špenátových, prípadne mangoldových listov, 1 viazanička bazalky, 2 strúčiky cesnaku, 500 g špagiet, soľ, 40 g parmezánu, 30 g ovčieho syra, 2 vlašské orechy, 1/2 PL píniových listov, 1/8 l olivového oleja, čerstvo mleté čierne korenie
Postup: Špenátové, prípadne mangoldové listy preberieme, stopky odstránime a listy umyjeme. Mokré listy sparíme pri strednej teplote v zakrytom hrnci a potom ich necháme na cedidle dobre odkvapkať. Bazalkové listy otrháme, opláchneme a osušíme. Cesnak ošúpeme. cestovinu uvaríme podľa návodu na obale v dostatočnom množstve osolenej vody al dente. Parmezán najemno postrúhame a ovčí syr pokrájame na malé kocky. V mixéry zmixujeme listy špenátu (mangoldu) s bazalkou, cesnakom, vlašskými orechami, píniovými orieškami a polovicou olivového oleja. Do pasty zamiešame zvyšok oleja, syr a trošku soli. Ochutíme čiernym korením. Pred podávaním pridáme 3 - 4 PL horúcej vody, v ktorej sa varili špagety a omáčku vyšľaháme na hustý krém.
Špagety scedíme, rozdelíme na taniere, navrch dáme pesto a podávame.