Suroviny (4 porcie): 1,5 kg zemiakov, 500 g hladkej múky, 80 g údenej slaniny, 250 g bryndze, veľká cibuľa, soľ, pažítka, kôpor

Postup: Zemiaky očistíme, postrúhame na jemnom strúhadle, zmiešame s múkou a soľou.Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno. Slaninu pokrájame nadrobno a opečieme s cibuľkou.

Vo veľkom hrnci zohrejeme vodu, keď začne vrieť dáme naň sito na halušky. Do vriacej vody pretláčame cez sito cesto, halušky premiešame a chvíľu povaríme. Keď halušky vyprávajú na povrch, vyberieme ich dierkovanou varechou a zmiešame s bryndzou.

Do hotových halušiek primiešame podľa chuti nasekanú pažítku alebo kôpor a podávame posypané opraženou slaninou s cibuľkou.