Suroviny (4 porcie): 300 g polohrubej múky, 4 vajcia, soľ, štipka strúhaného muškátového orieška, 4 PL minerálnej vody, 100 g nastrúhaného ementálu alebo iného tvrdého syra, 1 PL oleja, tuk na vymastenie formy, 3 cibule, 20 g masla

Postup: Rúru predhrejeme na 200 st. C. Do misky dáme múku, vajcia, zarovnanú ČL soli, strúhaný muškátový oriešok, minerálnu vodu, vareškou vypracujeme hladké cesto, necháme 1. hod. odpočívať. Dostatočné množstvo osolenej vody necháme zovrieť vo veľkom hrnci. Z cesta nahádžeme halušky a uvaríme ich vo vriacej vode. Varíme, kým nevyplávajú na povrch. Vyberieme sitkom, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Do vymastenej formy na zapekanie dáme vrstvu halušiek, potom vrstvu syra, pokračujeme, kým máme suroviny. Končíme syrom. Vložíme do rúry zapiecť, kým sa syr neroztopí. Cibuľu ošúpeme, nakrájame a upražíme na oleji, pred podávaním ňou posypeme halušky.