Suroviny (4 porcie): 300 g zemiakov, 250 g hrubej múky, 1 vajce, mlieko, soľ, tuk na vymastenie misy, 2 lyžice strúhanky, 100 g slivkového lekváru, 50 g liekových orieškov, práškový cukor na posypanie

Postup: Zemiaky uvaríme, ošúpeme a postrúhame. Pridáme k nim vajce, múku, štipku soli a len toľko mlieka, aby sme získali tuhé cesto. Vypracované cesto rozvaľkáme, pokrájame na pásy, potom na hrubé rezance, ktoré necháme asi 15 minút preschnúť. Rezance uvaríme v osolenej vode, scedíme a necháme odkvapkať. Do vymastenej a strúhankou vysypanej ohňovzdornej misy dáme uvarené rezance, polejeme ich lekvárom, ktorý sme rozriedili vodou, posekanými lieskovými orieškami a dáme zapiecť.

Rezance sa nemusia zapekať. Stačí ak ich ešte horúce na tanieri posypeme práškovým cukrom a tvarohom alebo pomletými orechami, prípadne makom.

Na prilepšenie pridáme lyžičku redšieho džemu.