Suroviny (4 porcie): 2 polievkové lyžice masla, 5 žemlí z predošlého dňa, 250 ml mlieka, 4 vajcia, 100 g polohrubej múky, soľ, mleté čierne korenie, trochu strúhaného muškátového oriešku, petržlenová vňať, olej

Omáčka: 200 ml kyslej smotany, 200 ml mlieka, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 2 čajové lyžičky horčice, soľ

Postup: Vňať umyjeme, nasekáme, krátko opražíme na masle. Žemle nakrájame, zalejeme mliekom, v ktorom sme rozmiešali vajíčka. Premiešame, vmiešame vňať, múku, osolíme, okoreníme, pridáme štipku strúhaného muškátového orieška, necháme pol hodiny odpočívať. Na panvici rozohrejeme olej, cesto dôkladne premiešame. Robíme placky, opečieme ich z každej strany do zlata. V menšom hrnci premiešame kyslú smotanu, mlieko, mletú papriku, necháme vrieť asi minútu, vmiešame horčicu, dochutíme soľou, korením, už nevaríme.

Placky podávame poliate omáčkou.