Suroviny: 400 g hladkej múky, štipka soli, 20 g droždia,  2 dl vlažného štipkou cukru osladeného mlieka, ešte 5 dl mlieka  alebo vody  na  poliatie,  maslo (masť alebo tuk) na vymastenie plechu, cukor, pomletý mak a med

Postup: Múku  so  soľou  preosejeme  do  misky  a  spracujeme  s kváskom,  ktorý  pripravíme  z  mlieka  a  droždia.  Cesto  dobre vypracujeme,  vyklopíme  na  pomúčenú  dosku  a formujeme z neho tenké  valčeky,  ktoré  pokladáme na  vymastený plech  /asi 10 cm dlhé/  a  necháme  vykysnúť.  Upečieme  pri  strednej teplote. Po upečení valčeky pokrájame na dvojcentimetrové kúsky a vložíme ich do nádoby. Vodu alebo mlieko dáme zovrieť a vylejeme na opekance, ktoré ešte  posypeme cukrom, mletým makom  a premiešame. Nakoniec opekance polejeme roztopeným maslom.