Suroviny: 400 g hladkej múky, štipka soli, 20 g droždia, 2 dl vlažného štipkou cukru osladeného mlieka, ešte 5 dl mlieka alebo vody na poliatie, maslo (masť alebo tuk) na vymastenie plechu, cukor, pomletý mak a med
Postup: Múku so soľou preosejeme do misky a spracujeme s kváskom, ktorý pripravíme z mlieka a droždia. Cesto dobre vypracujeme, vyklopíme na pomúčenú dosku a formujeme z neho tenké valčeky, ktoré pokladáme na vymastený plech /asi 10 cm dlhé/ a necháme vykysnúť. Upečieme pri strednej teplote. Po upečení valčeky pokrájame na dvojcentimetrové kúsky a vložíme ich do nádoby. Vodu alebo mlieko dáme zovrieť a vylejeme na opekance, ktoré ešte posypeme cukrom, mletým makom a premiešame. Nakoniec opekance polejeme roztopeným maslom.