Suroviny (4 osoby): 2 strúčiky cesnaku, 12 lístkov bazalky, 1 kg baklažánov, extra panenský olivový olej, 500 g špagiet, mleté čierne korenie, 800 g mäsitých paradajok, 2 cibule, 300 g syra ricotta salata (prípadne iný tvrdý slaný syr), soľ, korenie

Postup: Umyté baklažány pokrájame na 4 cm hrubé kolieska, dáme do misy so studenou vodou, pridáme soľ, necháme stáť 1 h., potom ich jemne osušíme, opražíme na oleji dozlatista. Paradajky zbavíme šupky vložením do vriacej vody na pár sek., pokrájame nadrobno s roztlačeným cesnakom, pridáme soľ, korenie, bazalku, necháme na miernom ohni variť 1/2 h. Uvarené špagety zmiešame s paradajkovou omáčkou, baklažánmi, premiešame s hrubo nastrúhanou ricottou. Ozdobíme lístkami bazalky a nastrúhanou ricottou.