Suroviny ( 4 porcie): 3 stredne veľké cibule, olej, 25 g sušených húb, muškátový kvet, bobkový list, celé nové korenie, 100 g masla, 2 PL hladkej múky, 2 dl mlieka, 2 dl šľahačkovej smotany, hubový bujón, kryštálový cukor, ocot, 800 g uvarených cestovín
Postup: Omáčka - Huby namočíme do studenej vody, necháme 1 h napučať, scedíme. Cibuľu nakrájame, opražíme na oleji dozlatova, pridáme huby, osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list, mové celé korenie a krátko podusíme. Podlejeme vodou, pridáme hubový bujón (1 kocku), varíme 30 m, prilejeme mlieko. Po zovretí zahustíme zápražkou z masla a múky. Krátko prevaríme, prilejeme šľahačkovú smotanu s štipkou muškátového kvetu. Dochutíme podľa chuti cukrom, octom. Priemiešame kúsok masla. Pred podávaním zmiešame s uvarenými cestovinami. Miesto húb možno použiť aj čerstvé šampiňóny. Ocot do omáčky sa dáva až na koniec.