Suroviny (pre 4 osoby): 3 viazaničky bazalky, 4 strúčiky cesnaku, 400 g jadierok píniových orieškov, 75 g postrúhaného parmezánu, soľ, 120 ml olivového oleja, 500 g krátkych rúrok, 6 paradajok, mleté čierne korenie, 1 PL masla

Postup: Na pesto umyjeme bazalku, osušíme a otrháme lístky. 3 strúčiky cesnaku ošúpeme a rozpolíme. Niekoľko lístkov odložíme nabok, ostatné spolu s cesnakom a píniovými jadierkami rozmixujeme. Pridáme 50 g parmezánu, štipku soli a 100 ml olivového oleja. Dostatočné množstvo vody privedieme do varu, osolíme a cestoviny varíme podľa návodu na obale. Paradajky umyjeme, rozkrojíme na štvrtky, odstránime jadierka, pokrájame na malé kocky. V hrnci zohrejeme maslo a podusíme na ňom paradajky. Vmiešame prelisovaný strúčik cesnaku, 6 PL pesta, osolíme, okoreníme. Rúrky scedíme, necháme na site odkvapkať, pridáme paradajky a krátko zohrejeme. Pred podávaním posypeme parmezánom a bazalkovými listami.