Suroviny (2 bochníky): 750 g jabĺk, 100 g vlašských orechov, 150 g hrozienok, 250 g práškového cukru, 1/2 lyžičky pomletých klinčekov, 1 lyžička mletej škorice, 50 ml rumu, 500 g hladkej múky, 1 kypriaci prášok, 1/4 lyžičky soli, olej
Postup: Jablká očistíme a nahrubo postrúhame, orechy posekáme, hrozienka umyjeme a všetko spolu zmiešame. K zmesi pridáme cukor, klinčeky, škoricu a rum, dobre premiešame a necháme prikryté cez ležať. Na druhý deň k jablkovej mase pridáme múku, kypriaci prášok, soľ a vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na dve polovice, z ktorých pomúčenými rukami vytvarujeme dlhšie užšie bochníky podobné závinom. Preložíme ich na vymastený plech (musia byť ďalej od seba, aby sa pri pečení nezlepili) a dáme do vyhriatej rúry piecť. Elektrická rúra 150 °C, teplovzdušná 130 °C, plynová stupeň 2 - 3. Čas pečenia 1 hod. 15 minút.