Suroviny (4 porcie): 300 g hladkej múky Špeciál, olej, soľ, 30 g masla

Plnka: 400 g mletého bravčového mäsa, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, mleté čierne korenie, olej, soľ

Omáčka: 100 g čerstvých alebo 25 g sušených húb, 250 ml kyslej smotany, 1 lyžica hladkej múky, soľ, olej

Postup: Z múky 2 lyžíc oleja, soli a asi 100 ml vlažnej vody vypracujeme cesto. Prikryjeme ho a necháme postáť. Zatiaľ cibuľu pokrájame nadrobno, na oleji ju speníme dosklovita, pridáme mleté mäso, pretlačený cesnak, soľ, korenie krátko orestujeme a zmes necháme vychladnúť. Veľký stôl prikyjeme starším čistým obrusom a cesto na ňom začneme od stredu vyťahovať. Previsajúce okraje cesta odrežeme a cesto pokvapkáme rozpusteným maslom. Mäsovú plnku rovnomerne rozotrieme na cesto, dvíhaním obrusu štrúdľu zavinieme a dáme ju piecť do vyhriatej rúry. Elektrická rúra 200 °C. Teplovzdušná rúra 180 °C. Plynová rúra stupeň 4. Čas pečenia 20 minút. Kým sa štrúdľa pečie, pripravíme omáčku. Očistené a nadrobno nakrájané huby (sušené vopred namočíme) na oleji podusíme domäkka, potom pridáme kyslú smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali hladkú múku. Omáčku dochutíme soľou, necháme prejsť varom a odstavíme.