Suroviny (4 porcie): 1 kg zemiakov, 50 g olúpaných mandlí, 240 g slivkového lekváru, 200 g hrubej múky, 100 g krupice, soľ, 80 g perníka na strúhanie, 100 g masla, 100 g práškového cukru, bylinky, plátky sliviek
Postup: Očistené, umyté zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť. Mandle rozdrvíme na hrubšie kúsky, vmiešame do slivkového lekváru. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame najemno, v miske zmiešame s múkou, krupicou, pridáme štipku soli, vypracujeme vláčne cesto, rozvaľkáme ho na hrúbku 4 mm, formičkou vykrajujeme kolieska s priemerom 7 cm, do stredu každého vložíme kopček lekváru s mandľami, cesto preložíme, pomedzi plnku pritlačíme prstami. Do väčšieho hrnca nalejeme vodu, necháme zovrieť, dáme do nej pirohy, varíme 10 - 20 m. Perník nastrúhame, maslo rozpustíme. Pirohy rozdelíme na taniere, posypeme perníkom, cukrom, polejeme horúcim maslom, môžeme ozdobiť bylinkami a plátkami sliviek.